Abszolút és relatív hivatkozások

avagy: a $ jel az Excelben a ragasztó! Nagyon fontos, hogy ezt nagyon jól megértsétek.

Ha felírtad már akárcsak a legegyszerűbb képletet Excelben, akkor biztosan használtál már relatív hivatkozást. Például így néz ki:

=A1

ez a kis képlet az A1 cellában levő adatot adja vissza. Ha ezt a képletet lemásoljuk, az a másolás, kitöltés irányától függően megváltozik: ha lefelé másolod, mondjuk egy sorral lejjebb =A2 -t látsz. Ha egy oszloppal jobbra, akkor =B1 lesz belőle. A cella hivatkozások, amik a képletben szerepelnek, automatikusan „elmozdulnak” a másolás irányába. Azért van ez, mert nem a cellát magát, hanem a relatív pozícióját figyeli az Excel ebben az esetben.

(Az alábbi képeken a képletet mindig a D3 cellába írtam, majd lemásoltam jobbra, és lefelé, az E4-ig.)

 Relative

Sokszor van arra szükség, hogy a hivatkozások ne mozogjanak – vagyis, hogy „odaragasszuk” a cellát. Például, ha egy árfolyamot írunk a cellába, és mindenhol ezt szeretnénk használni, akkor ezt „be kell ragasztózni”. Mint írtam, az Excelben a ragasztó a $ jel, így néz ki, ha az árfolyamot tartalmazó cella (legyen az A1) sorát és oszlopát is jól bekenjük ragasztóval:

=$A$1

Ezt bárhova másolom, mindig az A1-re fog mutatni. Ezt hívjuk abszolút hivatkozásnak.

Absolute1

Sokszor előfordul, hogy nem az egész cellát, hanem csak a sort vagy az oszlopot szeretnénk odaragasztani. A magyar terminológia ezt vegyes hivatkozásnak hívja, hiszen ezek esetében a $ jelet csak az oszlop vagy csak a sor elé tesszük ki a képletben:

=$A1 – itt az oszlop fixen marad, ha a képletet „oldalra” másoljuk, de a sor változik, ha lefelé másoljuk.

 Absolute2

Ennek fordítottja: =A$1 – a sor marad fix, az oszlop változhat.

Absolute3

A $ jelet nem kell elkeseredetten keresni a klaviatúrán – én mindig elfelejtem, hol van, most, hogy írok róla, már talán sikerül megjegyezni. Ha a képlet beírásakor az F4 gombot nyomogatod, egymás után adja a négyféle hivatkozást. ($A$1, A$1, $A1, A1)

Tehát mire emlékezz?

A $  jel a ragasztó. Odaragaszthatod vele csak a sort, csak az oszlopot vagy mindkettőt. Amit beragasztóztál, az nem mozog, amikor a képletet másolod. És: a ragasztó az F4 billentyűből folyik.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

css.php