Összeg betűvel: számok átírása szöveggé képlettel

csekkGyakran látom a kérdést különböző fórumokon, hogy lehet-e Excelben a számokat betűvel kiírni. Sajnos beépített formula nincsen erre, de Visual Basicben lehet programozni úgynevezett User Defined Function-t.

Én most egy ettől eltérő megoldást szeretnék mutatni, ami nem igényel programozást. A történet még évekkel ezelőtt indult, mikor a LinkedIn-en az Excel Hero csoportban felvetődött, hogy angol nyelven rakjunk össze egy formulát, ami a számokat szöveggé alakítja. Persze én, mint magyar, rögtön elgondolkodtam, hogy magyarul is meg kellene ezt csinálni – hiszen a magyar nyelv egyszerűbb szabály alapján képezi a számokat (gondoljatok csak a tizen- számok képzésére).

Van tehát olyan formula, ami csak az Excel beépített formuláit használva megoldja a szöveges átalakítást – csak eddig nem volt publikálva. Most itt az ideje, hogy megosszam a magyar olvasókkal is!

Innen letölthetitek a fájlt.

Számszöveg

 

A formulában két elnevezett konstanst használunk – ezek azért szükségesek, hogy ne legyen túl hosszú a képlet:

n_1={„0″;”egy”;”kettő”;”három”;”négy”;”öt”;”hat”;”hét”;”nyolc”;”kilenc”}

n_t={„”\”tizen”\”huszon”\”harminc”\”negyven”\”ötven”\”hatvan”\”hetven”\”nyolcvan”\”kilencven”}

Ha a képletet másik fájlban szeretnéd használni, csak át kell másolnod a cellát a szokásos módon, (másolás-beillesztés, Ctrl+C, Ctrl+V) és ezek az elnevezett konstansok automatikusan át fognak kerülni a fájlodba is. A Névkezelőben (Ctrl+F3) tudod ellenőrizni.

 

Ez a bejegyzés az angol blogunk cikke alapján készült, ahol megtaláljátok az angol és olasz nyelvű formulát is, valamint ott gyűjtjük a további nyelveket.


Kérdezz tőlünk Excel segítő csoportunkban vagy kövesd az Adatkertészetet a Facebookon!


Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

css.php