Printscreen, screenshot, képkivágás: Képmetsző

A cikkek írása során nagyon sok képet használok, hogy bemutassam, hogyan lehet elérni egy-egy menüpontot, beállítani formázásokat, paramétereket. Ezek nagyon hasznosak, (egy kép többet mond 1000 szónál :-)) de picit macerás az előállításuk: PrintScreen-t csinálok, majd bemásolom Paint-be, ott kivágom a megfelelő részt, utána pedig Excelben szoktam rátenni a nyilakat, keretezéseket, mert ott sokkal szebben jelennek meg ezek, mint a Paint-ben.

Pár napja azonban egy kedves kolléganőm mutatott egy szuper kis eszközt, ami a Windows 7-nek része, s nagyon megkönnyíti a képkivágások készítését. Képmetszőnek (angolban Snipping Tool) hívják, és a Start menü / Minden Program / Kellékek alatt lehet megtalálni. (angolban: All programs / Accessories).

Így néz ki:

Kepmetszo

Használata fantasztikusan egyszerű: elindítod, majd kijelölöd a képernyőn a kivágni kívánt részt. Ezután a kivágást rögtön elmentheted, vagy Ctrl+C, Ctrl+V-vel beilleszthető bárhova máshová.

Viszlát, Paint-ben vagdosás!!!

Ráadásul nem csak téglalap alakú kivágás készíthető vele: a menüben (Új, New alatt) legördítve beállítható a szabadkézi alakzat, ablakmetszet vagy teljes képernyő is.

Én egyetlen problémát fedeztem fel a használata közben: ha Internet Explorerből próbáltam kivágást készíteni, akkor lefagyott az Explorer.

 


Kérdezz tőlünk Excel segítő csoportunkban vagy kövesd az Adatkertészetet a Facebookon!


Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

css.php