Sor magasság beállítása formulával!

TolomeroElég sok Excel hírlevelet, blogot, fórumot követek az interneten, de általában csupa olyasmit olvasok, amit már ismertem vagy láttam valahol. A minap azonban egy zseniális trükköt találtam, ami… na jó, bevallom, kicsit irigy vagyok, hogy nem én találtam ki. 🙂

A lényeg: ha a cellában hosszabb szöveg szerepel, a Sortöréssel több sorba igazítás beállításával az Excel több sorba tördeli a szöveget, és ezzel együtt automatikusan megnöveli a sor magasságát. (Az automatikus sormagasságot legegyszerűbben a sorokat elválasztó kis vonalon dupla kattintással beállíthatod te is.)

Sortores_1

A cella szövegébe kézzel is be lehet szúrni sortörést (cellán belüli sortörésnek hívják ezt), ami azért hasznos, mert így te magad szabályzod, hogy honnantól kerüljön a szöveg új sorba a cellán belül. Ehhez az Alt+Enter-t kell nyomni a cella szövegében:

Sortores_2

Az Alt+Enter kombinációval egy láthatatlan sortörés karaktert teszünk a cellába. S itt jön a trükk lényege: a sortörés karaktert formula segítségével fogjuk beírni, méghozzá annyiszor, ahány sornyi magasságot szeretnénk beállítani az adott sorhoz!

Szó volt már a SOKSZOR(szöveg; hányszor) (angolul: REPT()) formuláról itt a blogon egy korábbi írásban mini grafikont csináltunk a segítségével – most is ezt a formulát fogjuk használni a sortörés karakterek megismétléséhez. A sortörés egy speciális, nem nyomtatandó karakter, amit legegyszerűbben a kódjával tudunk elérni: a KARAKTER(10) formulával, angol Excelben: CHAR(10)

Tehát: SOKSZOR( KARAKTER(10) ;  2)

Angolul: REPT( CHAR(10) , 2)

 

Ez a formula 2 sortörés karaktert rak a cellába, ami így 3 sor magas lesz. Ha beírtad, csak annyi a dolgod, hogy beállítsd a sortöréssel több sorba igazítást és az automatikus sormagasságot.

Így egyszerűen tudsz azonos sor magasságot beállítani egy táblázathoz:

Sortores_3

A 2 helyett cellahivatkozással is meg lehet adni az ismétlés számát, de a változtatásra sajnos rögtön nem nő meg a sormagasság, mindig újra rá kell kattintani az automatikus sormagasság beállításra.

A Contextures blogon éritek el az eredeti blog bejegyzést (angolul) ahol további alkalmazási tippeket találtok!

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

css.php