„Önkiszolgáló BI workshop Excel felhasználóknak”

Ma egy igen kiváló tanfolyamon vettem részt – megismerkedtem az Excel PowerPivot és PowerView bővítményeivel. Fantasztikus volt látni, hogy milyen gyorsan és egyszerűen lehet látványos grafikonokat és hasznos, mutatószámos elemzéseket csinálni nagyon nagy mennyiségű (több millió sornyi) adatból, amiket különböző adatforrásokból töltünk be a PowerPivotba.

Különösen tetszett, hogy semmi nem volt túlkomplikálva, túlmagyarázva. Pont annyira mentünk bele az adatbázis-építés, a kalkulált mezők, DAX formulák és KOCKA függvények rejtelmeibe, amivel jól el lehet indulni, hogy a saját adatainkkal is ki tudjuk próbálni, mire képes ez az eszköz.

Szó volt arról is, hogyan tárolja a PowerPivot az adatokat, s hogyan kell optimalizálni az adattárolást. Mikor lementettük a fájlt, igazán megdöbbentem, hogy mennyire kicsi lett a mérete. A mi 60-70 megabájtos fájljainkban tizedennyi adat sincsen. Ehhez képest, a tanfolyamon több millió sorral lementett fájl még 30 megabájt se lett.

Miközben a Szeletelővel (Slicer) (milyen borzalmas ez a név magyarul!) vezérelt grafikont készítettünk, én már azon gondolkodtam, vajon lehet-e a mi különleges grafikonjainkhoz szükséges adatsorokat a PowerPivotban, adatbázisban kalkulálni. Gyorsan ki kell ezt próbálnom, míg friss a tudás!

 

Utóirat: nagyon büszke vagyok, hogy ez a blog szerepelt a tanfolyam végén, az általános Excel tudás ajánlott olvasnivalók között!

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

css.php