Mindentudó vízesés grafikon (Waterfall chart 4. rész)

Közkívánatra elkészítettem az előző bejegyzésben szereplő, automatikus tengely minimum beállítást lehetővé tevő vízesés grafikon extra-haladó változatát.

Ebben már nem csak a tengely minimum jelenik meg egy kis feliratban, hanem az egész tengely látható, a beállított lépésköznek megfelelő beosztással:

waterfall19

A tengely persze nem igazi, egy adatsor és némi trükközés segítségével raktam rá a grafikonra. A technikai részletekre most nem térek ki, csak a modellt szeretném közzétenni, hogy a saját adataitokkal használhassátok.

Hogyan használd?

Másold az egész munkalapot a saját munkafüzetedbe: Jobb klikk a munkalap nevén, majd válaszd az Áthelyezés vagy másolást (Move or Copy).

A sárga cellákban átírhatod az adatokat és a feliratokat, és szúrhatsz be vagy törölhetsz sorokat, ha több vagy kevesebb tényezőre kell bontanod a változást. A zöld cellákban levő formulát másold le a beszúrt sorokra.

waterfall20

A Tengelybeállítás alatt a sárga cellákban adhatod meg, hogy milyen tengely minimumot és milyen lépésközt szeretnél a tengelyen.

A táblázat alatti, zöldre színezett cellák számolják ki a tengely megrajzolásához szükséges adatokat – ezekkel nem kell semmit csinálnod.

Innen letölthetitek a fájlt, ami 2013-as Excelben működik.

És a végére egy jó hír: a 2016-os Excelben már elérhető a waterfall chart, mint alap chart típus. De addig is, míg mindenkihez eljut a legújabb verzió, remélem, sokaknak hasznos lesz ez a “barkácsolt” megoldás is. 🙂

Kérlek, osszátok meg kommentben a használati tapasztalatokat!

 

2 comments

 1. Gratulálok az oldalatokhoz! Nagyon tetszik, nagyon szép és hasznos dolgok vannak a cikkekben.
  Lenne egy kérdésem is: Hogyan lehet dinamikusan kezelni az adatsorokat a diagrammoknál. Értem alatta, ha két sorom van akkor azt rajzolja ki, ha négy akkor azt… Attól függően, hogy hány bemeneti adatot adok meg. Pl január, február, március… hónapok adatai és az összesítőjük jelenjen meg, de működjön a tábla akkor is ha csak februárig vannak adatai, ne hiányolja a többit és ne rajzoljon egymásra sok nullás vonalat.
  Köszi a választ.

  1. Szia Laci!
   A dinamikus elnevezett tartomány lesz a megoldás, amiről a napokban írni fogok.
   Üdv:
   Kris

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

css.php