Hyperlink és legördülő lista kombinálása

A hyperlink egyszerű, gyakran használt eszköz a munkafüzetben való navigáció megkönnyítésére: könnyű vele egyik munkalapról a másikra ugrani. Gondoltatok rá, hogy ha sok munkalapunk van, milyen egyszerű lenne kiválasztani egy legördülő listából, hogy hová akarunk ugrani? Nem kell nagy helyet elfoglaló link-listát fenntartani minden munkalapon: csak kiválasztod és rákattintasz – ahogy az ábrán látod: a munkalap nevek olasz városok, ezek jelennek meg a legördülő listában:

H_name2

Igen, ezt meg lehet csinálni – mutatom, hogyan!

Alapvetés

Először nézzük, hogyan működik a hyperlink beszúrás! A Hyperlink beszúrása menüpontban nem csak munkalap cellákat, hanem elnevezett tartományokat is ki lehet választani – így ezekhez egyszerűen kapcsolható hyperlink, ami rögtön a tartományhoz ugrik. Azonban ha jobban megfigyelitek, nem jelennek itt meg azok az elnevezések, amelyek mögött formula áll – hiába ad vissza tartományt a formula. Csak a „statikus”, közvetlen cella referenciát tartalmazó neveket lehet itt a hyperlinkhez adni.

H_name1

Kérdés tehát: Hogyan tudunk hyperlinket kapcsolni olyan elnevezéshez, ami formulát tartalmaz?

Kicsit be kell ehhez csapni az Excelt: az elnevezést azután változtatod meg, hogy hyperlinkként használtad! Tehát:

  1. először csinálj egy elnevezést, ami tartományra hivatkozik
  2. tedd bele a hyperlinkbe
  3. majd változtasd meg az elnevezést: írd be a formulát, amit használni szeretnél.

Ez lesz a megoldásunk alapja. Nézzük lépésről-lépésre, hogyan lehet felépíteni a legördülő listával kombinált hyperlinket!

1. Munkalap nevek listája

Szükséged lesz egy elnevezett tartományra, ami a legördülő listában használni kívánt munkalap neveket tartalmazza. Írd be egy munkalapra a neveket (ezek az példa szerint az olasz városnevek) és nevezd a tartományt Sheets_List -nek.

H_name3

2. Érvényesítési lista

Fontos, hogy minden munkalapon ugyanabba a cellába kerüljön majd az érvényesítés! Az egyik munkalapon, ahol használni akarod a trükköt, készíts érvényesítést (Data validation) legördülő listával, a Sheets_List nevet használva.

H_name4

Ez eddig ugye semmi extra: ki lehet választani egy munkalap nevet a listából, és nem történik semmi. Nézzük tovább!

3. Elnevezés készítése a hyperlinkhez

Csinálj egy elnevezést My_Sheet_Choice névvel, ami az aktuális aktív cellára hivatkozik – ezt fogjuk majd megváltoztatni.

H_name5

4. Hyperlink felrakása a cellára

Szúrd be a hyperlinket a cellára, ahova a legördülő listát tetted! A hyperlink a My_Sheet_Choice névre mutasson – ahogy az alábbi ábrán látod.

H_name6

5. A trükk: hivatkozás átírása

Változtasd meg a hivatkozást a My_Sheet_Choice elnevezésben! Olyan formulát fogunk berakni a név referenciájába, ami az adott legördülő listában kiválasztott munkalap celláját adja vissza – így fog a hyperlink a megfelelő munkalapra ugrani.

=INDIRECT( ADDRESS( 1,2,,,INDIRECT( ADDRESS(1,2) ) ) )

=INDIREKT( CÍM( 1;2;;;INDIREKT( CÍM(1;2) ) ) )

Figyelem! a fenti formula a példában bemutatott esethez tartozik, amikor a B1 cellában van a legördülő lista. Ha te máshova tetted, mindkét CÍM formulában kell átírnod a sor és oszlop számot: első paraméter a sor, második az oszlop száma: 1;2 -> B1.

H_name7

6. Hyperlink másolása

Minden munkalapra, ahol használni szeretnéd a legördülő listás hyperlinket, másold át a cellát, ami a trükkös linket tartalmazza. Figyelj, hogy minden munkalapon ugyanoda kerüljön a linkes cella!

Hogyan működik?

A beágyazott INDIREKT( CÍM(1;2) ) formula kiolvassa a munkalap nevet, amit a B1 cellába írtál. (B1-nek a CÍM formulában az 1;2 paraméter felel meg.) Ez a munkalap név lesz a külső CÍM formula 5. paramétere. Az első két paraméterrel együtt, ami itt is az 1;2 (sor;oszlop) hivatkozás, a formula cella referenciát ad vissza. Összerakja a cellát és a munkalap nevet a megfelelő (szöveges) formátumba. Például: ‘New York’!$B$1 -> aposztrófok közé kerül a munkalap név, és felkiáltójel jön a cellahivatkozás elé. Ebből a szöveges referenciából csinál az INDIREKT valódi cella hivatkozást, amit aztán az elnevezett tartományon keresztül megkap a hyperlink, így ez a dinamikus hivatkozás fogja a hyperlinket a megfelelő munkalapra vezetni.

Innen letölthetitek a példa fájlunkat, amiben fel van építve egy működő modell.

Az elnevezett tartományok alapjairól itt olvashatsz.

Ez az írás egy korábbi angol cikkünk alapján készült.

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

css.php