Sortörés és automatikus sormagasság egyesített cellákon

A Facebook segítő csoportunkban érkezett egy kérdés sortörés beállítási problémáról.

A kérdező hiába állította be a sortörést (wrap text) a cellán, hiába kattintott a sor elválasztón duplán az automatikus sor magasság beállításához, nem jelent meg több sorban a szöveg.

sortores_1

Mi lehet a probléma? Az ábrán látjátok, hogy a kérdéses szöveg egyesített cellába* (merged cell) van írva! Sajnos egyesített cellákon nem jól jelenik meg a több sorba tördelés, akkor sem, ha cellán belüli sortörést (Alt+Enter) alkalmazol. 🙁 Az automatikus sormagasság ilyenkor nem nagyobbítja meg a cellát, csak kézzel tudod megnövelni a sor magasságát.

Mit tehetünk?

Áthidaló megoldáshoz kell nyúlnunk. Egy segéd oszlopra lesz szükség, aminek a szélességét ugyanolyanra kell beállítani, mint az egyesített cellák együttes szélessége. Be kell hivatkozni képlettel az egyesített cella szövegét az adott sorból, és beállítani a sortörést. Így ezen a „normális”, nem egyesített cellán működik a tördelés, a sor magassága megfelelő lesz, így az egyesített cella is „jól fog kinézni”. (A sortördeléshez az egyesített cella minden, betűket érintő formázását is be kell állítani a segéd cellán: betűtípus, méret, félkövér, stb!)

sortores_2

Tehát, ha nem tudod elkerülni a cella egyesítés alkalmazását, de tördelésre és az automatikus sormagasságra is szükséged van, ezt a kis trükköt tudod alkalmazni.

 

* Megjegyzés: Az egyesített cellák sokszor megnehezítik az adatok másolását, beillesztését, nehezen követhetővé teszik a hivatkozásokat és a tartomány elnevezéseket. Én amennyire csak lehet, kerülöm a cella egyesítést, és titeket is arra biztatlak, hogy csak igazán szükséges esetben használjátok ezt a lehetőséget.

Kapcsolódó témák:

Sormagasság beállítása formulával

 


Kérdezz tőlünk Excel segítő csoportunkban vagy kövesd az Adatkertészetet a Facebookon!


Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

css.php