Különleges adat vizualizáció: Mártix buborék diagram

matrix-bubble_1Régen írtam már grafikonokról – itt az ideje, hogy megosszak valami különlegeset. Haladóknak.

Olyan grafikont készítettünk, amivel kétdimenziós táblázat adatait tudod ábrázolni. Például – ahogy a képen is látod – levegőminták értékét különböző városokban. A buborék nagysága jelzi, hogy az adott minta az adott városban mekkora értéket ért el.

Az eredetit Roberto találta ki és készítette el. Az angol oldalunkon ez az egyik legnépszerűbb különleges grafikonunk. Sokan kerestek meg minket levélben, hogy különböző módosításokkal segítsünk egy-egy konkrét problémára alkalmazni ezt a fajta vizualizációt.

A megoldás, amit most megosztok veletek, dinamikus elnevezett tartományra és elnevezett formulákra épül. Ezt a technológiát nagyon szeretjük alkalmazni grafikon építésnél, mert sokkal könnyebb így dinamikus megoldásokat építeni: nem kell a munkalapon formulákat másolgatni. Az eredeti cikkben angolul megtaláljátok a leírást – magyarul pedig talán majd egy következő meetup témája lesz ez. 🙂

Innen letölthetitek a minta fájlt, amiben egyszerűen átírhatjátok az adatokat, és új sort, oszlopot is vehettek fel – a grafikon automatikusan bővülni fog!

 


Kérdezz tőlünk Excel segítő csoportunkban vagy kövesd az Adatkertészetet a Facebookon!


3 comments

  • Avatar
  • Galambos Tímea on 2018-05-15 at 20:52
  • Válasz

  Hogy lehet a buborékok helyett esetleg más formákat is használni?

 1. Hogy lehet a bubérokok helyett más ábrákat használni?
  És a buborékokat más erősségű vonallal összekötni?
  Ezt automatikussá tenni?

  1. Szia! Sajnos más formákat nem igazán lehet használni, a buborék-kör formát alakította ki a Microsoft úgy, hogy az adat nagyságával arányosan változik a mérete. Más erősségű vonallal összekötni is csak kézi beállítással lehet, tehát nem automatikusan. Ha ilyenre van szükséged, érdemes lehet körülnézni, hogy van-e más adatvizualizációs megoldás ezekre.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

css.php