Ronda grafikon 3: Egymást részben fedő sávok

Ma találtam egy cikket, amiben kétféle grafikon is szerepel: egy sáv diagram és egy kördiagram. Mindkettőn sokat lehet javítani, mind forma, mind színezés tekintetében. Kezdjük a sáv diagrammal – a kördiagramról a következő cikkben lesz majd szó.

Íme, így néz ki a grafikon a HVG cikkben:

rondagrafikon3_1

Társadalmi csoportok, akik nagyobb arányban akarnak külföldre menni
Fotó: NKI Gödri Irén

Sajnos a cikkből nem derül ki egyértelműen, hogy a „Komolyan tervezők” a „Tervezők” részhalmazát jelentik-e, de valószínűsíthető, hogy igen. A diagram típus (sáv, angolban bar) jól használható, ha hosszabb szöveget kell megjeleníteni az adatok mellett. Amivel itt probléma van, az a színválasztás és a tengelyek, rácsvonalak formázása. A piros és a sötétkék bántja a szemet, a fekete rácsvonalak és szegélyek túl erősek, kicsit börtön-szerű hatást adnak.

Az én alap verzióm így néz ki:

Rondagrafikon3_2

A grafikon lényegében ugyanaz, csak formáztam egy kicsit:

  • Leszedtem a jelmagyarázatról a keretet (jobb klikk a jelmagyarázaton, majd: Jelmagyarázat formázása / Szegélyszín / Nincs vonal).
  • A sávokat átszíneztem és a szegélyét is „Nincs vonal”-ra állítottam (jobb klikk a sávokon, majd: Adatsorok formázása / Kitöltés, Szegélyszín: nincs vonal).
  • Mindkét tengelyről levettem a kis „tüskéket” (ez a fő lépték: jobb klikk a tengelyen, majd: Tengely formázása / Tengely beállításai: a Fő léptéknél válaszd, hogy nincs).
  • A vízszintes tengelynél a vonalat is eltüntettem (ugyanebben a menüben: Vonal színe / Nincs vonal)
  • A rácsvonalakat halvány szürke színűre állítottam, hogy kevésbé legyen feltűnő.
  • Minden értéket önálló feliratként, nagybetűvel kezdve írtam. A betűméretet is megnöveltem az olvashatóság érdekében.

Látható, hogy ez a verzió geometriailag megegyezik az eredetivel, mégis jobban áttekinthető.

Tovább javított változat:

Rondagrafikon3_3

Két fontos módosítás történt:

  • Az első fontos változás, hogy a tengely maximumot 100%-ra állítottam, mert így jobban látható, hogy a teljes csoportnak mekkora része tervez külföldre menni.
  • Másodsorban pedig, ha figyelembe vesszük, hogy a Tervezőknek részhalmaza a Komolyan tervezők, akkor érdemes ezt kihangsúlyozni a grafikonon is, ezért a sávokat átfedőre állítottam. (Jobb klikk a sávokon, majd Adatsorok formázása / Adatsor beállításai / Átfedő: itt állíts be kb. 75%-ot.)
    Figyelem! Attól függően, hogy milyen sorrendben vetted fel az adatokat a grafikonra, előfordulhat, hogy a Tervezők adatsora eltakarja a Komolyan tervezőket. Ezt egyszerűen átállíthatod: módosítani kell az adatsorok sorrendjét. (Jobb klikk a diagramon, majd: Adatok kijelölése: a kis nyilakkal módosítsd a sorrendet.) A listában legalulra kerülő adatsor lesz legfölül (az fenti grafikonon a bordó), tehát ezt nem fogja kitakarni egyetlen más adatsor sem.

Rondagrafikon3_4

 A cikkben szereplő kördiagramról a következő cikkben olvashattok.

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

css.php