Fájl megnyitása csak olvasásra – beállítási lehetőségek

A napokban többször is felmerült a kérdés, hogyan lehet egy fájlt úgy beállítani, hogy aki megnyitja, ne tudja felülírni az eredeti fájlt. Más szavakkal, hogy csak olvashatóként (read only) nyithassa meg. Erre két lehetőségünk van:

 

1. Fájl megnyitása csak olvasásra – csak figyelmeztető kérdés. A felhasználó figyelmeztető üzenetet kap, ahol kiválaszthatja, hogy csak olvasásra nyitja-e meg a fájlt. Ha a Nem-et választja, akkor szerkesztheti és felülírhatja az eredeti fájlt.

readonly2

readonly3

 

2. Módosítás csak jelszóval. A fájlt csak a jelszó megadása után lehet módosításra megnyitni, tehát csak az tudja a fájlt felülírni, aki tudja a jelszót.

readonly5

readonly4

 

Hogyan tudod ezeket beállítani?

Mindig a Fájl menü Mentés másként (File / Save as) opciót kell választani, akkor is, ha a fájl már el volt mentve.
A Mentés másként párbeszédpanelen válaszd az Eszközök menü Beállítások parancsát (Tools / General options). Az Eszközök (Tools) menüt a jobb oldalon alul találod, a mentés gomb mellett.

1. Ha csak figyelmeztetést szeretnél (ahogy az 1. pontban írtam) akkor klikkeld be a Figyelmeztet a módosítás elkerülésére négyzetet, (Read only recommended) majd kattints az OK gombra és mentsd el a fájlt.

readonly1

 

2. Ha jelszót szeretnél (ahogy a 2. pontban írtam) akkor írd be azt a Jelszó a módosításhoz (Password to modify) mezőbe. Az Excel kérni fogja a jelszó megismétlését, utána lehet a fájlt menteni.

Khm… és egy fontos dolog, amit én is rosszul csináltam egy ideig: A két opciót nem kell együtt használni! Ha jelszót írtál be, akkor nem kell bepöckölni a négyzetet, mert az Excel duplán fog rákérdezni a módosítás engedélyezésére a fájl megnyitásakor.

És még valami: ha meg akarod változtatni a fenti beállításokat (pl. már nem kell a jelszó) akkor ugyanott, a Mentés másként / Eszközök / Beállítások alatt tudod a jelszót törölni, és a fájlt újra el kell menteni.

 


Kérdezz tőlünk Excel segítő csoportunkban vagy kövesd az Adatkertészetet a Facebookon!


3 comments

    • Avatar
    • wuffy on 2015-03-09 at 10:47
    • Válasz

    Olyanra van lehetőség, hogy én a hálózatról (vagy akárhonnan) meg szeretnék nyitni egy fájlt, de csak olvasásra, hogy amikor az illetékes bele akar mászni, akkor ne legyek útban?

  1. Ehhez az 1. pontban leírtakat kell használjod – itt nincs jelszó, csak egy opciót kínál fel a fájl megnyitásakor, Ha az Igen-t választod, akkor csak olvasásra nyílik meg a fájl, így valaki más meg fogja tudni nyitni, nem kap hibaüzenetet, hogy a fájlt valaki már használja.

    Ha nem akarod ezt a beállítást használni, akkor a fájl megnyitásakor az ablak (amiben a könyvtárból kiválasztod a fájlt) bal alsó sarkában a Megnyitás gomb mellett van egy kis legördülő nyíl, ott lehet a Csak olvasásra opciót kiválasztani.

    Ha a legutóbb használt fájlok listájából szeretnél fájlt megnyitni, akkor jobb klikkel kattints rá, így jön elő az opció.

      • Avatar
      • Wuffy on 2015-03-19 at 20:02
      • Válasz

      Pont a másodikra van szükségünk, nagyon szépen köszönöm! 🙂

Hozzászólás a(z) Wuffy bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Your email address will not be published.

css.php