Milyen nap van ma? INDEX formula 1. rész

Már régóta tervezem, hogy írok az Excel leghasznosabb formuláiról. Sok tréningen tanítottam már ezeket, kezdőknek is, haladóknak is, de blog bejegyzés írásához valahogy nem sikerült jó bevezető témát találni. Pár napja azonban kaptam egy olvasói kérdést, ami kiváló példa lesz ahhoz, hogy belekezdjek ebbe a cikk-sorozatba.

Elsőként az INDEX formuláról fogok írni,  ami az Excel egyik leghasznosabb (sőt, ha engem kérdeztek, A leghasznosabb) formulája. Egyenlőre az alapokkal ismerkedünk, de bőven lesz ennek még folytatása!

Az induló feladat tehát: dátum adataink vannak, amik mellé oda kellene írni, hogy milyen napra esik a héten (hétfő….vasárnap). Használjuk most ehhez a HÉT.NAPJA formulát:

HÉT.NAPJA(időérték ; eredmény típusa)

WEEKDAY(serial number , return type)

Az időértékhez kell a dátumot beírni. A formula eredménye nem a várt hétfő, kedd, stb. lesz, hanem egy sorszám 1-7-ig, ami a hét napjait jelzi. Az eredmény típusa paraméterrel határozhatod meg, hogy hol kezdődjön ez a számozás. Szerintem az a logikus, hogy a hétfő az első nap – ehhez az eredmény típusába 2-t kell írni:

INDEX_01

A képen tehát a B2 cellában levő 5-ös szám azt jelenti, hogy 2014. január 10-e péntekre esett. (Megnéztem, és tényleg! 🙂 )

Félig már megoldottuk a feladatot – most ezeket a sorszámokat kellene megfeleltetni a hét napjainak – és erre a legjobb megoldás az INDEX formula! Arra fogjuk ezt a formulát felhasználni, hogy egy listából egy meghatározott sorszámú elemet kiválasszunk. A listánk a hét napjait tartalmazza, amit el is neveztem “napok”-nak. (Ha nem tudod, mi az elnevezett tartomány, olvass utána itt!)

Így néz ki a formula a példában:

INDEX_02

Tehát a C2-be írt INDEX a napok tartomány (kékkel keretezve) ötödik elemét adja vissza – ez a péntek.

A formula teljes szintaktikája pedig:

INDEX(tömb ; sor_szám ; oszlop_szám)

INDEX(array ; row_number ; colum_number)

(FIGYELEM! Ha a függvény varázslóval illeszted be a függvényt, kétféle argumentumlistát kínál fel az Excel. Az elsőt kell választani.)

Általánosabban: az INDEX a tömb (tartomány) egy elemét adja vissza, ami a sor_szám és az oszlop_szám metszetében található. A példában az oszlop számot nem használtam, mert csak egy oszlopom van – ilyenkor az oszlop szám elhagyható.

Az alábbi ábrán átforgattam a napok neveit egy sorba. Így az INDEX formulában az oszlop számot használom, mert a tartományom csak egy soros. Figyelj, hogy két pontosvesszőt kell kitenned, hogy az oszlop_szám paramétert be tudd írni!

INDEX_03

No, és hogy teljes legyen a kép, még egy lépéssel tovább megyünk, és mutatok egy apró példát arra, amikor mindkét paramétert használjuk. Két dimenziós táblából sor és oszlop szám alapján határozunk meg egy elemet – hasonlóan a koordináta-rendszerhez:

INDEX_04

A formulában a kékkel jelölt tartományra hivatkozok, ebből szeretném kiolvasni a 3. sor 2. elemét – ez a citrom, ezt adja eredményül a formula.

Nem nehéz, ugye? Érdemes ezt a formulát jól megismerni, mert a következő cikkekben gyakorlati alkalmazásokat fogok megmutatni, s egészen biztos vagyok benne, hogy használni fogjátok ezeket!

A cikk 2. része is megjelent!


Kérdezz tőlünk Excel segítő csoportunkban vagy kövesd az Adatkertészetet a Facebookon!


2 comments

  • Avatar
  • bandalla on 2015-05-05 at 07:06
  • Válasz

  Nagyon örülök ennek a blognak és ezúton is köszönöm, hogy elindítottad.

  A bejegyzés is nagyon tetszik, és tudom, hogy elsősorban az INDEX függvényben rejlő lehetőségekre szeretnél fókuszálni, de ha csak az a cél, hogy egy adott dátumhoz tartozó nap nevét kiírasd, egyszerűen használhatod a =SZÖVEG(B2;”nnnn”) föggvényt is,

 1. Köszönöm a kommentedet!. 🙂

  Valóban, a példát kifejezetten az INDEX miatt használtam, és igazad van, van más lehetőség is, hogy a nap nevét kiirassuk. Az általad írt SZÖVEG formula tökéletes megoldás, amennyiben magyar Területi beállítást használsz a Windows-ban.
  Nálunk a munkahelyen sokan angol beállítással dolgoznak, ezért én nem használhatok olyan formulákat, amik ilyen környezetben problémát okozhatnak – pl. amelyekben szöveges konstans paramétert kell használni, mint az “nnnn”.
  Itt írtunk erről angolul egy hosszabb cikket:
  https://sites.google.com/site/e90e50fx/home/funzioni-excel-con-argomenti-costituiti-da-valori-di-testo-seconda-parte/excel-functions-with-text-value-arguments-second-part

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

css.php