Növekedés/csökkenés ábrázolása havonta: grafikon hibasávokból

Ma egy kedves kolléganőm kért segítséget egy grafikon felépítéséhez. Halmozott oszlop diagramot szeretett volna készíteni, amin be tudja mutatni, hogy egyik évről a másikra hogyan változott havonta az értékesítés.

novcsokk01

A 2014-es adatokat szerette volna mutatni, s erre rátenni a növekedés/csökkenést.

Azonban a negatív értékeket a halmozott oszlop diagram nem úgy kezeli, ahogy szeretnénk, ezek a 0 tengely alatt jelennek meg:

novcsokk02

Halmozott oszlop diagram esetében csak pozitív számokkal dolgozhatunk, át kell számolni a bázis (kék oszlop) adatot. A 2014-es adatot használjuk bázisként, és erre  tesszük rá a növekedést, ha tényleg növekedésről van szó. Ellenkező esetben a 2015-ös adatra tesszük a különbséget, ami most csökkenést fog jelenteni. Piros és zöld színezéssel fogjuk jelezni, hogy növekedésről vagy csökkenésről van-e szó. Ezt a differenciát tehát mindig pozitív számként kell megadni – a munkalapon két külön sorban, az előjeltől függően.

novcsokk03

Ez tehát egy egyszerű halmozott oszlop diagram, ahol 3 adatsor szerepel. Egy bázis, egy növekedés és egy csökkenés adatsor (ezért tettük két külön sorba a munkalapon!). Azért van szükség rá, hogy a növekedést és a csökkenést külön adatsorban szerepeltessük, mert csak így lehet megfelelően színezni az oszlopokat.

A megoldás sajnos se nekem, sem kolléganőmnek nem tetszett, mert nem látszik egyértelműen, hogy mi a kiinduló adat: nem egyértelmű, hogy a halmozott oszlop teljes magassága mit mutat.

Ezért inkább egy picit komplexebb, de rugalmas megoldást választottunk: hibasávokat használunk, hogy az oszlopokat megjelenítsük:

novcsokk04

Pont diagramot készítettem (xy scatter) ahol az adatpontokhoz hibasávokat (error bar) vettem fel. Ezeknek a pozícióját kell ügyesen beállítani, hogy kicsit elcsúsztatva látszódjanak. Ezt egy külön paraméterrel állítottam be.

Akit érdekel a megoldás, töltse le a minta fájlt (a tengely feliratok Excel 2013-ban működnek csak), amiben mindkét megoldás megtalálható, a szükséges számításokkal együtt.

Aki pedig trükkösebb grafikonokat szeretne készíteni, az ismerkedjen meg a hibasávokkal – egyszerű technika, csak a formázás igényel nemi odafigyelést. Mi a galériánkban sok grafikont építettünk hibasávok használatával, nekem ez az egyik kedvenc grafikonos trükköm!

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

css.php