Értékek szűrése a kimutatásban

no-magicAvagy: nem kell ide Visual Basic!

Egy nagyon érdekes projekten dolgozok épp: SAP-ból hívunk le adatot, feldolgozzuk és kimutatást készítünk belőle a felhasználóknak. Mindezt automatizálva, egy gombnyomásra.

Az alap feladat egyszerű: a kimutatásban megmutatjuk, hogy bizonyos alapanyagokból az adott időszak termeléséhez mennyire van szükség. Az egyik fontos igény ezzel a kimutatással kapcsolatban az volt, hogy a 0 értékeket ne mutassuk, szűrjük ki a kimutatásból. (Nyilván: ne mutogassuk azokat az anyagokat, amik most épp nem kellenek a termeléshez.)

A prototípusban, amit Visual Basic-kel automatizálni kellett, egy régi megoldásomat alkalmazta a megrendelő: feltett egy szűrőt a munkalapra, és kiszűrte a 0-kat. Kérte, hogy a VBA kód ezt a szűrést frissítse a kimutatás frissítésekor.

Nos, be kell vallanom, azt a régi megoldást csak ad-hoc esetekben használom, ha a frissítés szóba kerül, akkor már macerás a dolog… Muszáj elővenni valami jobbat a Kimutatás rejtett bugyraiból, mert…

pfilter_1

…ha az alap táblázatodban megváltoznak az értékek, és frissíted a Kimutatást, akkor sajnos a munkalapon levő szűrő nem frissül vele együtt – újra „rá kell nyomni” a szűrő gombjára. Mondhatnám úgy is, hogy a kimutatás és a munkalap szűrő nem beszélget egymással. Lehetne persze VBA-val automatizálni, de nem szükséges, ha van jobb, VBA-mentes megoldás:

A kimutatás saját szűrőjének használata értékek szűréséhez.

Hogyan működik? A képek elmondják a lényeget. 🙂

pfilter_2

pfilter_3

Nagyon fontos előny a munkalap szűréjéhez képest, hogy ez a szűrő a kimutatással együtt működik és frissül – ha egyszer beállítottad a feltételt, a kimutatás minden frissítésnél ennek megfelelően fogja mutatni az adatokat.

Ha ki akarjátok próbálni, itt a teszt fájl teszt adatokkal.

 


Kérdezz tőlünk Excel segítő csoportunkban vagy kövesd az Adatkertészetet a Facebookon!


Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

css.php