Szűrő (Filter) alkalmazása kimutatás (Pivot tábla) érték mezőkön

Ez az apró tipp kimutatás (angolul Pivot table) használóknak lesz hasznos. Alapból a kimutatásba felvett sor, oszlop és lapozó mezők mindegyike tartalmaz szűrőt, de időnként szükség van rá, hogy a táblában látható értékeket szűrjük.

Például, ahogy az alábbi képen látod, az érték mezők: érték és mennyiség. Szeretnék ide egy szűrőt feltenni, és az 1000-nél nagyobb mennyiségeket szűrni. Sajnos kimutatás esetében azonban a szűrő nem aktív… 🙁

Pivot-filter_1

A megoldás egyszerű, csak egy picikét túl kell járni az Excel eszén. Az Excel ugyanis nem azt érzékeli ilyenkor, hogy egy kimutatás fejlécét jelölted ki, hanem azt, hogy honnan KEZDTED a kijelölést! Tehát: indulj a fejléc melletti cellából, így:

Pivot-filter_2

És már fent is van a szűrő, lehet használni ugyanúgy, mint bárhol máshol! Ugye, milyen egyszerű?

A gyakorlatban én sokszor használom ezt a megoldást, amikor egy nagy adatlistát kell összesítenem, megfelelő formátumba rendeznem, de a végén csak azokra a sorokra van szükségem, amiknek nem 0 az értéke. Miután összeraktam a kimutatást, egy gyors filterezéssel kiszűröm az adatokat, amik nem kellenek a további feldolgozás során.

Update: a fenti ad-hoc megoldást kiválthatod a kimutatás saját szűrőjével. Praktikus, ha nem csak egyszeri szűrésről van szó, hanem frissítened is kell majd a kimutatást.

css.php