Körkörös hivatkozás – Circular reference

Múlt héten tréninget tartottam, ami nagyon jól sikerült a visszajelzések szerint. 🙂 Úgy érzem, jól összeérett az anyag, és szép, áttekinthető jegyzetet is sikerült írnom hozzá. A tréning után tartottunk egy kis fogadóóra-félét, ahol felmerült a körkörös hivatkozás kérdése. Előtte nap az irodában is kérdezték ezt tőlem, ideje hát írásban is közreadnom a választ.

Tünet: hibaüzenetet kapsz – magyarul egy kicsit bővebb a tájékoztatás, mint angolul:

Circular1

Circular2

Ha a hibaüzenetet egy OK-val elintézed, akkor az Excel státusz sorában, a bal alsó sarokban jelenik meg egy Körkörös hivatkozás figyelmeztetés, ami általában a problémás cellát is mutatja.

Circular4

Ez komoly probléma lehet, a körkörös hivatkozást meg kell szüntetni, mert amíg ez ott van, az Excel nem biztos, hogy kalkulálja a munkafüzetet!

Ok: Ahogy a hibaüzenetben is olvashatjátok, a baj az, hogy egy képlet önmagára hivatkozik. Például – ami a munkahelyen is előfordult – egy SZUM formula véletlenül túl volt húzva, és önmagát is tartalmazta:

Circular3

Egyértelmű, hogy ilyenkor szegény Excel ciklusba keveredne, és a végtelenségig kellene számolnia, mert mindig változna az összeg… Ezek az esetek a számítási logikában alapesetben le vannak tiltva, az Excel érzékeli, hogy a cella saját magára hivatkozik, és leállítja a kalkulációt. Persze ez nekünk nem jó… 🙁

Megoldás: Meg kell keresni azt (vagy azokat) a cellát, amiben a körkörös hivatkozás van, és ki kell javítani. A nehézség ott adódik, hogy hogyan lehet a cellákat megtalálni? Ha épp azon a munkalapon állsz, ahol probléma van, akkor alul a státusz sorban az Excel kiírja a cella címét, ahogy a fenti képen a zöld nyíl mutatja.

Ha nem látod itt a címet, akkor a menüben fogod megtalálni – a Képletek (Formulas) alatt keresd a Hibaellenőrzést (Error Checking)

Circular6

Itt megtalálod a cella címét a munkalap nevével együtt. Ebben a cellában kell javítani / kitörölni a hibás képletet.

Ha a javítás után még mindig látszik alul a Körkörös hivatkozások üzenet, akkor van még hibás képlet a munkafüzetben – addig kell keresni és javítani, amíg az üzenet eltűnik.

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

css.php