Fájl nevének, elérési útjának megjelenítése az eszközsoron

Új kolléganő érkezett a csapatunkba, így most sok apró hasznos fogás elmagyarázására nyílik lehetőség. Ma épp a gyorselérés eszköztárra tettünk fel hasznos gombokat – többek között a fájl elérési útját és nevét jelenítettük meg itt. Nálunk a munkában ez nagyon hasznos, mert általában nem fájlokat küldünk egymásnak, csupán linket a fájlokhoz. Az eszköztáron levő kis mezőből nagyon egyszerűen ki lehet másolni a fájlra mutató linket (vagyis az elérési utat a fájl nevével) s már lehet is beilleszteni hiperlinkként az emailbe. No, de ne szaladjunk ennyire előre, nézzük, mi ez az eszköztár és hogyan jutunk el a kis fájlnév mezőhöz.

A gyorselérés eszköztárat alapbeállításként az Excel ablak tetején, a menüsor felett találod:

Gyorseleres1

Alapbeállításként 3 gomb (ikon) szerepel itt: a Mentés a Visszavonás és a Mégis gombok. Én már feltettem néhány további gombot, amit gyakran használok, ezt látjátok a fenti képen.

Hogyan lehet ide gombokat feltenni? Nagyon egyszerű! Kattints az eszköztár végén látható kis lefele mutató nyílra majd válaszd a További parancsok (More Commands) menüpontot:

Gyorseleres2

Megnyílik az Excel beállításai (Excel Options) ablak. Az ablak nagyobbik felén két listát látsz. A bal oldaliból lehet kiválasztani, hogy mit szeretnél az eszköztárra feltenni, a jobb oldalon pedig az eszköztáron már fent levő ikonokat látod. A Választható parancsok helye (Choose commands from) alatt válaszd a Minden parancs (All Commands) opciót.

Gyorseleres3

Jó hosszú lett a lista, amiből választani lehet, de legalább minden benne van. A fájl név és elérési úthoz a Dokumentum helye (Document Location) elemre lesz szükség – ezt kell megkeresni a listában, és a Felvétel (Add) gombbal átrakni a jobb oldalra, az eszköztár elemei közé.

Ha sikerült, az OK-val zárd be az ablakot – és már látod is az eszköztáron a kis „dobozkát” amiből kimásolható a fájlhoz vezető link:

Gyorseleres4

Kész is vagyunk!

Az én eszköztáramon szerepelnek még a sorok és oszlopok beszúrása és törlése gombok, valamint a Képletek beillesztése és Értékek beillesztése. Sajnos némely gombokat nehéz név alapján megtalálni a listából, de türelmes keresgéléssel (és némi Google segítséggel) minden hasznos ikont meg lehet találni – csak idő és türelem kérdése! Ha valamit nem találtok, írjatok – hátha tudok segíteni!

A következő bejegyzésben olvashattok arról, hogy a gyorselérés eszköztár ikonjai billentyűkombinációkkal is elérhetőek – nagyon egyszerű és hasznos trükk!

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

css.php