Mindentudó vízesés grafikon (Waterfall chart 4. rész)

Közkívánatra elkészítettem az előző bejegyzésben szereplő, automatikus tengely minimum beállítást lehetővé tevő vízesés grafikon extra-haladó változatát.

Ebben már nem csak a tengely minimum jelenik meg egy kis feliratban, hanem az egész tengely látható, a beállított lépésköznek megfelelő beosztással:

waterfall19

A tengely persze nem igazi, egy adatsor és némi trükközés segítségével raktam rá a grafikonra. A technikai részletekre most nem térek ki, csak a modellt szeretném közzétenni, hogy a saját adataitokkal használhassátok.

Hogyan használd?

Másold az egész munkalapot a saját munkafüzetedbe: Jobb klikk a munkalap nevén, majd válaszd az Áthelyezés vagy másolást (Move or Copy).

A sárga cellákban átírhatod az adatokat és a feliratokat, és szúrhatsz be vagy törölhetsz sorokat, ha több vagy kevesebb tényezőre kell bontanod a változást. A zöld cellákban levő formulát másold le a beszúrt sorokra.

waterfall20

A Tengelybeállítás alatt a sárga cellákban adhatod meg, hogy milyen tengely minimumot és milyen lépésközt szeretnél a tengelyen.

A táblázat alatti, zöldre színezett cellák számolják ki a tengely megrajzolásához szükséges adatokat – ezekkel nem kell semmit csinálnod.

Innen letölthetitek a fájlt, ami 2013-as Excelben működik.

És a végére egy jó hír: a 2016-os Excelben már elérhető a waterfall chart, mint alap chart típus. De addig is, míg mindenkihez eljut a legújabb verzió, remélem, sokaknak hasznos lesz ez a „barkácsolt” megoldás is. 🙂

Kérlek, osszátok meg kommentben a használati tapasztalatokat!

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

css.php