Különleges adat vizualizáció: Mártix buborék diagram

matrix-bubble_1Régen írtam már grafikonokról – itt az ideje, hogy megosszak valami különlegeset. Haladóknak.

Olyan grafikont készítettünk, amivel kétdimenziós táblázat adatait tudod ábrázolni. Például – ahogy a képen is látod – levegőminták értékét különböző városokban. A buborék nagysága jelzi, hogy az adott minta az adott városban mekkora értéket ért el.

Az eredetit Roberto találta ki és készítette el. Az angol oldalunkon ez az egyik legnépszerűbb különleges grafikonunk. Sokan kerestek meg minket levélben, hogy különböző módosításokkal segítsünk egy-egy konkrét problémára alkalmazni ezt a fajta vizualizációt.

A megoldás, amit most megosztok veletek, dinamikus elnevezett tartományra és elnevezett formulákra épül. Ezt a technológiát nagyon szeretjük alkalmazni grafikon építésnél, mert sokkal könnyebb így dinamikus megoldásokat építeni: nem kell a munkalapon formulákat másolgatni. Az eredeti cikkben angolul megtaláljátok a leírást – magyarul pedig talán majd egy következő meetup témája lesz ez. 🙂

Innen letölthetitek a minta fájlt, amiben egyszerűen átírhatjátok az adatokat, és új sort, oszlopot is vehettek fel – a grafikon automatikusan bővülni fog!

 


Kérdezz tőlünk Excel segítő csoportunkban vagy kövesd az Adatkertészetet a Facebookon!


Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

css.php