Az előző parancs megismétlése – billentyűkombináció

Az Excel felhasználóknak két fő csoportja van: az egyik, akik főképp egérrel kattintgatnak, a másik, akik szinte mindent megoldanak billentyűkombinációkkal. Én az elsőbe tartozom, több ok miatt is: először is, nem tudok emlékezni a sok kombinációra, hogy melyik mit csinál, másodszor, angol és magyar Excelt is használok, s a billentyűkombinációk egy része nyelvfüggő. Pedig ezek nagyon meg tudják gyorsítani a munkát – ezen a téren talán lenne hova fejlődnöm, bár azért jobbkezesként a balkezes egérrel én se vagyok kimondottan lassú. 🙂

Van azonban egy kedvenc – és talán kevésbé ismert – billentyűkombináció, amit sokszor használok, szerencsére ez a magyar és angol Excelben azonos:

Az „univerzális” Ctrl+Y vagy F4 megismétli az előző parancsot.

Például: ha beszíneztél egy cellát sárgára, és egy másik cellán megnyomod a Ctrl+Y-t, az is sárga lesz.

De mondok jobbat: egy egész formázási „csomagot” meg lehet ismételni (hasonlóan, csak sokkal gyorsabban, mint a formátum másolás). Ehhez csak az kell, hogy ne egyesével állítsd be a különböző formázásokat (legyen sárga a háttér, középre írt a szöveg, keret itt-ott, stb) hanem egyszerre, a párbeszédablakban. Ha itt az OK-t megnyomod, utána a Ctrl+Y az összes beállított formázást fogja megismételni azokon a cellákon, amiket kijelölsz, és annyiszor, ahányszor akarod.

Ctrl_y_1

És még egy nagyon hasznos tipp, amit ezekben a napokban sokszor kellett használnom. Emlékeztek az előző bejegyzésre, amiben arról volt szó, hogyan fordítsuk meg egyszerűen a beírt számok előjelét? Nos, én nem -1-gyel, hanem az idén érvényes új árfolyammal szoroztam át sok-sok adatot, s ehhez a parancs-megismétlő Ctrl+Y-t használtam. [Gábor megjegyzése: Figyelem! Ilyesmit csak végszükség esetén szabad használni, normális esetben szépen oda kell képletezni az árfolyamot. Nagyon ügyeljünk arra, nehogy véletlenül kétszer nyomjuk meg a Ctrl+Y-t, mert akkor kétszer szorzódik fel, és ha nem vesszük észre, leharapja a fejünket a főnök.]

Próbáljátok ki, [körültekintően használva] rengeteg időt megtakarít, biztos, hogy ez lesz a kedvence annak is, aki máskülönben nem használ billentyűkombinációkat.

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

css.php