Csoportba foglalás (Group) alatta, fölötte, jobbra, balra

Biztosan sokan használjátok a Csoportosítás (angolban: Group) funkciót – ezzel lehet kis kibontó-összecsukó gombokat tenni sorokhoz, oszlopokhoz, ami megkönnyíti a részletező adatok elrejtését vagy mutatását.

(Aki nem ismeri: legegyszerűbb, ha kijelölöd a sorokat (vagy oszlopokat), amiket egy csoportba szeretnél tenni, majd az Adatok (Data) menü alatt megnyomod a Csoportosítás (Group) gombot.)

Group_1

Csak az a probléma, hogy alapbeállításként ezek mindig a csoport alá kerülnek, így a fenti képen látható struktúrában rossz helyen lesznek a nyitó/csukó gombok… (Hányszor kaptunk már a központból olyan fájlokat, amiben az országcsoportok adatait mutatják… csak épp a mi országainkat nem a „Central Europe” hanem a „Deutch Austria…” melletti gombbal lehet kinyitni…)

A gyakorlatban sokszor előfordul, hogy az összesítő sor fent van, és alatta a részletek. Ahhoz, hogy a csoportosítást is ennek megfelelően tudjuk felrakni, át kell állítani az összesítő gomb helyzetét. Nagyon egyszerű, csak kicsit el van rejtve a beállítási lehetőség:

Group_2

Tehát a Csoportosító gombok menücsoportja (ezt hívják Tagolásnak, angolban Outline) jobb alsó sarkában a kis (eh, mini) gombocskára kell kattintani, hogy megnyíljon a beállító ablak. Itt kell kipöckölni az Összesítő sorok a részletsorok alatt beállítást, hogy felülre kerüljenek… Oszlopok csoportosítása esetén értelemszerűen a jobbra (pöckölve) balra (nincs pöcök) érvényes. (Mindez a már felrakott gombok helyzetét ez nem változtatja meg, csak azokra érvényes, amit ezután teszel fel!)

Nagyon vicces ez a beállítási lehetőség, ha be van pöckölve, akkor kerül az összesítés a sorok alá, ha nincs bepöckölve, akkor fölé. Kicsit olyan, mintha a népszámlálási kérdőíven csak egy „Férfi” opció lenne, és ha nem ikszeled be, akkor nő vagy. 🙂

No, tehát a beállítás után már helyesen lehet a csoportosítást megcsinálni:

Group_3

Én pedig ezennel megfogadom, hogy ha még egyszer olyan fájlt kapok a központból, amiben rossz helyen vannak a gombok, elküldöm nekik ezt a bejegyzést. Nem kell, hogy a szöveget értsék, a kép is jól mutatja, hogy mit kell csinálni, ugye?

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

css.php