«

»

aug 06

Növekedés/csökkenés ábrázolása havonta: grafikon hibasávokból

Ma egy kedves kolléganőm kért segítséget egy grafikon felépítéséhez. Halmozott oszlop diagramot szeretett volna készíteni, amin be tudja mutatni, hogy egyik évről a másikra hogyan változott havonta az értékesítés.

novcsokk01

A 2014-es adatokat szerette volna mutatni, s erre rátenni a növekedés/csökkenést.

Azonban a negatív értékeket a halmozott oszlop diagram nem úgy kezeli, ahogy szeretnénk, ezek a 0 tengely alatt jelennek meg:

novcsokk02

Halmozott oszlop diagram esetében csak pozitív számokkal dolgozhatunk, át kell számolni a bázis (kék oszlop) adatot. A 2014-es adatot használjuk bázisként, és erre  tesszük rá a növekedést, ha tényleg növekedésről van szó. Ellenkező esetben a 2015-ös adatra tesszük a különbséget, ami most csökkenést fog jelenteni. Piros és zöld színezéssel fogjuk jelezni, hogy növekedésről vagy csökkenésről van-e szó. Ezt a differenciát tehát mindig pozitív számként kell megadni – a munkalapon két külön sorban, az előjeltől függően.

novcsokk03

Ez tehát egy egyszerű halmozott oszlop diagram, ahol 3 adatsor szerepel. Egy bázis, egy növekedés és egy csökkenés adatsor (ezért tettük két külön sorba a munkalapon!). Azért van szükség rá, hogy a növekedést és a csökkenést külön adatsorban szerepeltessük, mert csak így lehet megfelelően színezni az oszlopokat.

A megoldás sajnos se nekem, sem kolléganőmnek nem tetszett, mert nem látszik egyértelműen, hogy mi a kiinduló adat: nem egyértelmű, hogy a halmozott oszlop teljes magassága mit mutat.

Ezért inkább egy picit komplexebb, de rugalmas megoldást választottunk: hibasávokat használunk, hogy az oszlopokat megjelenítsük:

novcsokk04

Pont diagramot készítettem (xy scatter) ahol az adatpontokhoz hibasávokat (error bar) vettem fel. Ezeknek a pozícióját kell ügyesen beállítani, hogy kicsit elcsúsztatva látszódjanak. Ezt egy külön paraméterrel állítottam be.

Akit érdekel a megoldás, töltse le a minta fájlt (a tengely feliratok Excel 2013-ban működnek csak), amiben mindkét megoldás megtalálható, a szükséges számításokkal együtt.

Aki pedig trükkösebb grafikonokat szeretne készíteni, az ismerkedjen meg a hibasávokkal – egyszerű technika, csak a formázás igényel nemi odafigyelést. Mi a galériánkban sok grafikont építettünk hibasávok használatával, nekem ez az egyik kedvenc grafikonos trükköm!

 

1 comment

  1. Máthé Gábor (Balu)

    Kedves Kris, teljesen egyetértek, hibasávok alkalmazásával remek diagramokat lehet készíteni.
    Az egyetlen, amit valójában nem értek, hogy miért nem egyszerűen zárt végű poziítív és negatív hibasávként ábrázoljátok a különbözetet? Valahogy így: https://goo.gl/yin9LJ
    (Elnézést, a diagram többi részét nem formáztam meg.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

css.php