«

»

máj 19

Függvény (formula) beírós trükkök

Tegnap levelet kaptam egy kanadai Excel szakértőtől. Egy gyorsbillentyű kombinációról kérdezett, ami nyelv függő. Nem ismertem ezt a gyorsbillentyűt (már írtam róla régebben, hogy nem tudok ilyeneket megjegyezni) de végigpróbáltam a billentyűzeten – és megtaláltam! Hasznos kis trükk, ezért meg is osztom gyorsan veletek!

Ti hogy írtok be formulát a cellába?

 1. Biztosan ismeritek a függvény varázslót, amit a kis ikonra kattintva lehet elérni. A megjelenő kis ablakban egyszerűen lehet a függvény argumentumait kitölteni. Nagyon sokan ezt használják.
  fx
 2. Másik megoldás, ha az egyenlőségjel után elkezditek begépelni a függvény nevét. Ekkor az Excel felajánlja egy listában a beírható függvény neveket. A megfelelő függvénynéven állva TAB-ot kell nyomni, és a függvénynév a kezdő zárójellel együtt beíródik a cellába. Az argumentumokat “kézzel” kell kitölteni, de egy kis dobozkában mindig megjelenik a szintaktikai segítség. (Ha valaki másnak a gépénél vagyok, nagy segítség, hogy látom, p pontosvesszőt vagy vesszőt használ elválasztó karakterként. Innen szoktam puskázni. :-))
  fx2
 3. És most jön a trükk. Ha beírtad a formulát a kezdő zárójellel, nyomj Ctrl + Shift + N-t (angol Excelben Ctrl + Shift + A) így az argumentum lista bekerül a cellába. Ha duplán kattintasz egy-egy argumentum nevén, akkor az feketével kijelölődik, a munkalapon pedig ki tudod jelölni a hozzá tartozó tartományt. Kicsit olyan, mintha a függvény varázslót a cellába építenénk.
  fx3
 4. És még egy: Biztosan veletek is előfordult, hogy a szerkesztőlécen írt formula alatt megjelenő szintaktikai segítség dobozkája eltakarta az oszlopok fejlécét – és pont arra az oszlopra kellene kattintani. Nos, ezt a dobozkát arrébb lehet mozgatni – csak a doboz végéhez kell vinni az egeret, s ha a kurzor 4 nyíllá változik, már mozgatható is!
  fx4

Nos, remélem, hasznosak ezek az apróságok! Én a 4-et biztos, hogy használni fogom!

Kapcsolódó témák:

Függvények egymásba ágyazása függvény szerkesztőben

Képlet kiértékelés egyszerűen

 


Kérdezz tőlünk Excel segítő csoportunkban vagy kövesd az Adatkertészetet a Facebookon!


1 comment

 1. ny.janos

  A harmadik lépést nem ismertem, köszi a megosztást. 😉

  Én is megosztanék hasznos infókat ezzel kapcsolatban (nemrég tanultam őket én is).

  A 2. pontot követően a TAB után Ctrl + A-t használva a kiválasztott függvény szokásos ablaka jelenik meg. Ha közvetlenül ezután F2-t használunk, akkor a kurzormozgató billentyűkkel, Shift-tel és Ctrl-al kijelölhető a terület egérhasználat nélkül. Ha megvan a kijelölés, jöhet az újabb TAB, F2, majd újabb kijelölés. A függvény megírására így lehetőség van a szokásos ablakban, anélkül, hogy folyamatosan váltogatni kellene az egér és a billentyűzet között.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

css.php