Gyorsítsd fel a Kimutatás (Pivot tábla) építést!

Nagy, sok értékoszlopot tartalmazó adattáblára épített kimutatás összerakásakor, változtatásakor sokszor tapasztaljuk, hogy az Excelnek szüksége van egy kis időre ahhoz, hogy az adott mező berakása után módosítsa a kimutatást. Ha egymás után sok mezőt, értékoszlopot raksz a kimutatásba, akkor minden egyes mező berakás után frissítés történik… mi meg nézzük a homokórát.

Ilyenkor lehet hasznos, ha megkérjük az Excelt, hogy kicsit „tegye magát takarékra”, és majd csak akkor rendezze át a kimutatásunkat, ha már minden mezőt a helyére raktunk. Csodálatos módon erre gondoltak is a Microsoftnál, és a kimutatás mezőlista alján elhelyeztek egy checkboxot:

Elrendezésfrissítés elhalasztása (angolul: Defer Layout Update)

Így néz ki angol Excel 2013-ban és magyar Excel 2010-ben:

pt_update_1elrendezesfrissites

Ha ezt bejelölöd, akkor nyugodtan pakolhatod a mezőket az oszlopokhoz, sorokhoz, értékekhez vagy a szűrőkhöz, a kimutatásod nem fog változni, amíg meg nem nyomod a Frissítés (UPDATE) gombot.

Fontos, hogy ha kész a kimutatás, szedd ki a pipát, mert a kimutatás funkciók (pl. szűrők) sem működnek, míg a frissítés elhalasztása be van kapcsolva!

Én a mindenapi fejlesztői gyakorlatban nagyon hasznosnak találom ezt a lehetőséget, különösen PowerPivot modellek esetében, ahol a kimutatás rendezgetése tényleg időigényes lehet.

 


Kérdezz tőlünk Excel segítő csoportunkban vagy kövesd az Adatkertészetet a Facebookon!


Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

css.php