„Miért lassú az Excel?” Meetup beszámoló és letölthető vázlat

meetuppic← Az ott én vagyok… ellenfényben. 🙂

Megvolt az első meetupunk!

Nagyon köszönjük minden résztvevőnek, hogy eljött, és kíváncsi volt az előadásra! Köszönjük a kérdéseket és a témához hozzáfűzött gyakorlati megjegyzéseket is!

Nagyon jól esett a sok pozitív visszajelzés – örülök, hogy hasznosnak találtátok az anyagot, az elméleti részt és a gyakorlati példákat is. Külön köszönjük azt is, hogy a javítandó dolgokra is felhívtátok a figyelmünket!

Mi nagyon jól éreztük magunkat, én észre se vettem, hogy milyen sokáig beszéltem, de sikerült mindent elmondani, amit szerettem volna. És egyáltalán nem fáradtam el! …de azért jól esett utána egy korsó meggyes sör! 🙂

Miről volt szó?

  • Elmagyaráztam, mik a függési fák (dependency tree), s hogy miért fontos elemei ezek a kalkulációnak.
  • Beszéltünk volatile formulákról, amik gyakran okoznak kalkulációs problémákat.
  • Megmutattam, mik a kalkulációt kiváltó események – köztük néhány olyan eseménnyel, amiről nem gondolnánk, hogy bármi köze van a kalkulációhoz.
  • Megemlítettük a feltételes formázás és az érvényesítés specialitásait.
  • Beszéltünk a hivatkozásokról: mi lehet a kockázata, ha teljes oszlopra, sorra hivatkozol, s hogyan függ ez össze a used range-el.
  • Megismertük az FKERES keresési algoritmusait, s hogy hogyan lehet a gyorsabb algoritmus előnyeit kihasználni.
  • És végül, ezen elmélet alapján kalkuláció optimalizálási lehetőségeket soroltunk fel.

Aki kimaradt, lemaradt?

Nos, igen… felvétel nem készült, s ilyesmit a jövőben sem tervezünk… De egy kis kárpótlás azoknak, akik nem tudtak eljönni, valamit ismétlés-összefoglalás a résztvevőknek: innen letölthetitek a kibővített vázlatot, amiben megtaláljátok az olvasnivalók linkjét és a javasolt formula megoldások példáit. Persze sokból cikk is született már itt a blogon. 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

css.php